VÁLTOZÁSRA VAN SZÜKSÉG, NEMCSAK A GYAKORLATBAN, HANEM A SZEMLÉLETBEN IS EGYARÁNT!
10/2024

VÁLTOZÁSRA VAN SZÜKSÉG, NEMCSAK A GYAKORLATBAN, HANEM A SZEMLÉLETBEN IS EGYARÁNT!

Napjaink szántóföldi növénytermesztése egyre több kihívással néz szembe, különösen a klímaváltozás és az aszályos időjárás miatt, amelyek alapvetően befolyásolják a termelők lehetőségeit.

VÁLTOZÁSRA VAN SZÜKSÉG, NEMCSAK A GYAKORLATBAN, HANEM A SZEMLÉLETBEN IS EGYARÁNT!

Napjaink szántóföldi növénytermesztése egyre több kihívással néz szembe, különösen a klímaváltozás és az aszályos időjárás miatt, amelyek alapvetően befolyásolják a termelők lehetőségeit. A változó körülményekhez való alkalmazkodás, a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok és az innovatív megoldások bevezetése elengedhetetlen a jövőbeli siker érdekében. Sík Imrét, az RAGT country managerét kérdeztük arról, hogy a gazdák és a vetőmagos cégek milyen megoldásokkal igyekeznek megfelelni a szélsőséges időjárás és a klímaváltozás okozta kihívásoknak, milyen területeken lenne szükség azonnali szemléletváltásra és miért lesz egyre nagyobb jelentősége a kukoricák toxinmentességének.

A klímaváltozás egyre kiszámíthatatlanabb időjárási viszonyokat eredményez, és ennek a legfőbb következménye az aszályos időjárás, aminek szemtanúi voltunk az idei nyáron. Önök hogyan látták az előző időszakot?

Az ország szinte minden területe küzdött a vízhiánnyal. A tavaszi csapadékos időjárás azért segített, hogy ne hasonló katasztrófát éljünk meg mint 2022-ben. Száraz, aszályos éveket az 1980-a években is tapasztalhattak a gazdák, de az időjárás mégis más volt. Korábban ha beborult az ég, sokszor napokig esett az egész országban. A növényeken nem tapasztalhattunk UV okozta perzselést, ilyen szintű viharokat. A téli időszakban viszont volt hó és hideg. Ez feltöltötte a talajt nedvességgel és gyérítette a kórokozókat, kártevőket. Nagyon szembetűnő a tavaszi időjárás változása is. A kapások vetését már nem áprilisban kezdjük sok esetben, hanem március második felében. Ezzel szemben áprilisban is elfagynak a barackosok vagy épp hull a hó.

Eltelt 40 év és ma már mindenki látja, hogy az innovációk bevezetése és a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok alkalmazása elengedhetetlen lesz a jövőbeni sikerhez. Ahhoz azonban, hogy ez valóban működjön, változásra van szükség, nemcsak a gyakorlatban hanem a szemléletben egyaránt!

 

Hogyan próbálnak és tudnak a gazdák és a vetőmagos cégek alkalmazkodni ezekhez a szélsőséges körülményekhez?

A gazdák az öntözési technológiákra támaszkodhatnak, különösen a kukorica esetében, ez azonban költséges, és nem minden területen elérhető megoldás.

A vetőmagos cégeknél az új, szárazságtűrő hibridek nemesítése az egyik legfontosabb szempont, amiben az RAGT már évek óta élen jár. Portfóliónkban már szinte csak olyan hibridek találhatók, amelyek képesek a stresszesebb körülményekhez vagy a klímaváltozás kihívásaihoz is egyaránt alkalmazkodni. Legújabb innovatív technológiánk az OpLit, amivel sikerült azonosítani a portfóliónk legellenállóbb kukorica hibrideit, amik a kedvező években versenyképesek, de a nehezebb években is jobban tudnak alkalmazkodni a szélsőséges időjárási viszonyokhoz. Ezek a hibridek akár 30%-kal magasabb terméshozamot is tudnak elérni a nem stressztűrő hibridekkel szemben, kedvezőtlen körülmények között. Ez pedig nagyon fontos szempont a gazdáknál a megfelelő vetőmag kiválasztásakor. Az OpLit technológia azonban a szárazságtűrésen túl kiváló szárat és betegség-ellenállóságot is jelent a gazdáknak.

A jövő tehát a fenntartható gazdálkodás és a technológiák irányába mutat.

A precíziós gazdálkodás, a szárazságtűrő fajták nemesítése, az öntözés hatékonyságának növelése és a talajegészség fenntartása kulcsfontosságú lesz. Ez utóbbi alapfeltétele a növények egészséges fejlődésének. A 2024-es év is bebizonyította: a toxinmentesség a kukoricánál is nagyon fontos, mivel az egészséges talaj kevesebb esélyt ad a gombafertőzéseknek és a mikotoxinok kialakulásának, ami biztonságosabb takarmányt és élelmiszerláncot eredményez.  A kukorica gazdaságos termeszthetőségét kockáztatjuk, ha toxinos lesz a kukorica.

Ez szintén egy olyan terület, amiről a jövőben nemcsak, hogy érdemes, de egyre többet is fogunk beszélni. A toxinmentes silókukorica termesztése azért fontos, mert a kukorica termesztése során kialakulhatnak olyan gombák, amelyek mérgező anyagokat termelnek. Ezek a toxinok veszélyesek lehetnek az állatokra, amelyek silókukoricát fogyasztanak, valamint a végtermék, mint hús vagy tej révén az emberek egészségére is káros hatással lehetnek. A toxinmentes technológiák alkalmazása javítja a termés minőségét és mennyiségét, megfelel a szigorodó élelmiszerbiztonsági előírásoknak, valamint segít csökkenteni a gombafertőzések miatti veszteségeket a mezőgazdaságban. Ezzel hozzájárul a fenntartható és versenyképes mezőgazdasághoz.

Mondhatom, hogy az RAGT silókukoricái úttörőnek számítanak ezen a területen, hiszen kiváló eredményeket értek el a legfrissebb teszteken. Az OpLit kukoricáink az Aspergillus flavus, a Fusarium verticillioides és Fusarium graminearum gombákkal szemben nagyobb ellenállósággal rendelkeznek, de évekre visszamenőleg is vannak olyan kísérleti eredményeink, amik bizonyítják a vetőmagjaink rátermettségét, legyen szó szárazságtűrésről vagy akár alacsony toxinkockázatról.  

Hogyan tudják segíteni a gazdákat a megfelelő vetőmag kiválasztásában, mely hibridek a legnépszerűbbek?

Kollégáink mélyreható ismeretekkel rendelkeznek a növénytermesztés minden szegmensében, ami fontos stratégiai előnyt jelent partnereink számára. Emellett persze a digitalizáció, a drónok, a műholdas felvételek és a mesterséges intelligencia alkalmazása a termelés optimalizálásában és a problémák gyors felismerésében is nagy segítséget nyújthat. Az RAGT nemesítői alkalmazzák a mesterséges intelligenciát a legjobb kombinációk, legkiemelkedőbb hibridek gyorsabb megtalálásában.

Az RGT Huxxo vagy az RGT Mexini kukoricáink évek óta népszerűek a magyar gazdák körében, vízleadásuk, aszálytűrésük is tökéletes, emellett sikerrel szerepelnek különböző termésversenyeken. Idén a kukorica, a napraforgó és a cirok kínálatunkban is találnak újdonságokat partnereink, úgy mint az RGT Odilixx Duo vagy az RGT Voltige Duo, amelyek a legújabbak a duo kukorica kínálatunk között vagy az express toleráns RGT Gallaxy SX, amely stabil és megbízható új tagja a linolsavas napraforgóinknak. Szintén újként érkezik az RGT Armstrongg a vörös szemű, szemes cirok kínálatunk közé.