Az innováció és a biztonságos termesztés új mérföldkövei!
04/2024

Az innováció és a biztonságos termesztés új mérföldkövei!

Az idei év a repcetermesztők számára sokszínű és izgalmas kihívásokat hozott a földekre. Szemerits Balázs, a RAGT fejlesztőmérnöke segít elkalauzolni az idén rendkívül korán virágzó repce állományokban!

Az ország különböző részein nagyon változatos a helyzete az őszi káposztarepce állományoknak. Hazánk nyugati részén többnyire a túlzott csapadék, míg a dél-keleti megyékben a rágcsáló és csapadékhiány okozott komoly problémát. A mezőgazdaságban a szélsőségek leküzdése kulcsfontosságú feladat, amelyre a nemesítés is nagy figyelmet fordít. A modern őszi káposztarepce hibridei olyan genetikai tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy a környezeti változásokhoz a lehető legjobban alkalmazkodjanak és stabil terméshez vezessenek. A legkiemelkedőbb eredmények és a legbiztonságosabb terméshozamok azokon a területeken érhetők el, ahol az innovatív Secure Install® és Gene Care® technológiák kerülnek alkalmazásra.

  A Secure Install® jelöléssel ellátott repcék a tél beállta előtt akár +12 %-kal több   biomasszát t     tudnak előállítani, továbbá a jobb őszi fejlődési erélyüknek   köszönhetően akár 3,5 %-kal nagyobb hozamra is képesek. 

  Az innováció egyik fő   képviselője az RGT CADRAN, amelyet a 2023-as     szezonban üzemi       szinten Szerencsen 4,4 t/ha-ral, Nagyhegyesen 4,6 t/ha-ral,   míg Lőkösházán 40 hektár átlagában 4,57 t/ha-t   takarították be. A dinamikus   fejlődésnek és kiemelkedő       nitrogénhasznosításának köszönhetően   még a   legkésőbbi vetésekhez is kiválóan     alkalmazkodik. A tavaszi intenzív   növekedése és a   hosszan tartó virágzása, lehetővé teszi a csapadék és a   talajból felvehető tápanyagok   hatékony   felhasználását. Fómával szembeni   ellenállóságát tekinte Rlm 7-es rezisztenicát   képvisel.

Az RGT BLACKMOON az új generációs betegségtűrő hibridek között kiemelkedő középérésű hibrid. A teljes tenyészidőszakában jelentős biomassza tömeget képez, amely erős, dús levelű megjelenést biztosít számára. A magas fotoszintetikus kapacitás erős növekedést támogat, miközben a hibrid a környezeti szélsőségekkel szemben ellenálló marad. A kiváló állóképesség mellett terméshozama minden termesztési helyzetben magas. A Gene Care® repce technológia révén kivételesen magas toleranciát képvisel a Tarlórépa sárgaság vírussal szemben, ezáltal átlagosan +4,2%-kal jobb terméseket eredményezve a többi hibridhez képest. Az alacsony fóma és szklerotínia érzékenység mellett a becők kipergésellenállósága rendkívül magas szintet képvisel. A tavalyi év tapasztalatai alapján több nagyüzem döntött úgy, hogy nagyobb volumenben alkalmazza ezt a hibridet. Léh környékén 4,85 t/ha-os, Nagyhegyesen 4,51 t/ha-os terméseredményt ért el. Az RGT PARADIZZE csakúgy, mint az RGT CADRAN mind a két innivációt képviseli, ugyanakor érésidőben már hosszabb annál. Emellett a fóma toleranciája nem csak kvantitatív, hanem tartalmazza az Rlm7 rezisztenciát is. Az RAGT 2023-as fejlesztői kísérleteiben Bólyban 6,01 t/ha-t, Kéthelyen 4.04 t/ha-t, Szerencsen 3,75 t/ha-t ért el, amelyel országos átlaga 4,6 t/ha volt. A közepes érésidőben egy stabilan magas olajtartalommal rendelkező hibrid az RGT AMAZZONITE. Ezt a hibridet extenzív és intenzív körülmények közé egyaránt ajánljuk. 2023-ban a hirid 5,18 t/ha-t ért el Madocsán.

A közép-kései éréscsoportban az RGT GAZZETTA egy robosztus termetű, nagy termőképességű repce. Késői virágzásának köszönhetően nagyobb eséllyel elkerülheti a kora tavaszi fagyokat és jól tudja hasznosítani a későn jövő csapadékot. Tiszafüreden 4,2 t/ha-ral, Füzesabonyban 4,44 t/ha-ral, míg Taktaszadán 4,5 t/ha-ral takarították be az idei szezonban. A közép-kései éréscsoportban kiváló alternatívát jelent az RGT Gazzetta mellett az RGT AZURITE. Kezdeti fejlődése kifejezetten erőteljes. Vastag szárat fejleszt, amelyen látványosan sok az elágazás. Magas kipergésellenállósági és Tarlórépa sárgaság vírus elleni toleranciával rendelkezik. Minden termőhelyre bátran javasoljuk. Az idei évben üzemi szinten 4,45 t/ha-ral végzett Léhen, 4,3 t/ha-ral Debrecenben, míg Taktaszadán az 5 t/ha-t is elérte. Az RGT TREZZOR rendkívül jól alkalmazkodik a termőhelyi és évjárati különbségekhez. Egyöntetű, egészséges megjelenés, hosszantartó virágzás és magas becőszám jellemzi. Kitűnő kezdeti fejlődése miatt akár a megkésett vetésekre is alkalmas. A Clearfield® technológiában az RGT NIZZA CL az egyik legalacsonyabb, ugyankkor az egyik legstabilabb hibrid az RAGT portfóliójában.

Az idei évben a repcetáblák sokszínűsége és a genetikai háttér jelentősége új szintet ért el a mezőgazdaságban. Az innováció és a biztonságos termesztés iránti elkötelezettségünk új mérföldköveket állít fel a repcetermesztés területén, és reményeink szerint további fejlődést és sikereket hoz partnereink számára a jövőben.