GeneCare TuYV

GeneCare TuYV

VÁLASSZON GENECARE POLIGÉNES TuYV ELLENÁLLÓ HIBRIDET

A Tarlórépa sárgaság vírus (Turnip Yellows Virus - TuYV) már régóta jelen van a hazai repcetermesztésben, de még soha sem kellett ekkora figyelmet fordítani rá, mint napjainkban.

A neonikotinoid hatóanyagok betiltásával egy új szakaszhoz érkezett a világ repcetermesztése. Kiélezetté vált a helyzet a rovarkártevők és repcetermesztők között. A rovarok közvetlen kártételükön túl vírushordozóként is terjeszthethetik a betegségeket a táplálkozásuk során. A Tarlórépa sárgaság vírus (TuYV) fő vírushordozója a polifág táplálkozású zöld őszibarack levéltetű (Myzus persicae). Terjedése rendkívüli mértékben megnövekedett az elmúlt években, köszönhetően az enyhe teleknek és a száraz tavaszoknak, valamint a  gazdag tápnövénykörnek.

A betegség megjelenésének első tünetei már összel megfigyelhetőek a fertőzött növények levélzetén. Jellegzetes tünete az antociános (vöröses), lilás elszíneződés, amely összetéveszthető a tápanyaghiány (foszfor) tüneteivel is. Tehát a vírus egyetlen bezonosítási lehetősége a laboratoriumi vizsgálat (ELISA-teszt). A vírus mind a termés mennyiségére, mind a minőségére negatív hatással van.

Az RAGT nemesítői a tolerancia 2 típusát azonosították:

 - Az egyik típus, amikor egy meghatározott gén jelenléte miatt következik be a tolerancia.

- A másik típus, a poligénes védekező mechanizmus miatti tolerancia, amely a növény számára egy komplex védelmet biztosít.

 


EGÉSZSÉGES NÖVÉNYEK
Olyan fajták, amelyek függetlenül a TuYV vírusfertőzés mértékétől képsek a genetikai potenciáljuk maximumát elérni.

 

STABILITÁS
Olyan fajták, amelyeknek jó az évjárati stabilitása és széles környezeti adottságok mellett termeszthetőek.

 

TELJESÍTMÉNY
Olyan fajták, amelyek képesek nagy terméspotenciált elérni.


A TuYV VÍRUSSAL SZEMBEN TOLERÁNS HIBRIDDEL AKÁR

+ 4,2 %-OS TERMÉSTÖBBLETET ÉRHET EL. *

 

* Forrás: 69 kísérlet 2017-től  2019-ig, RAGT Semences