A kultúrák egészségét megőrző növények

A kultúrák egészségét megőrző növények

Miért érdemes a kultúrák egészségét megőrző növényeket termeszteni?

A talaj élő közeg, melyben számos organizmus él együtt (földigiliszták, gombák, baktériumok, fonálférgek stb.), melyek nagy része előnyére válik a talajnak és a kultúráknak. Mások viszont, például a növényevő fonálférgek épp ellenkezőleg: negatív hatást gyakorolnak a kultúrák termesztésére.

A KULTÚRÁK EGÉSZSÉGÉT MEGŐRZŐ NÖVÉNYEK OLYAN NÖVÉNYI MEGOLDÁSOK, MELYEK A FONÁLFÉRGEK ELLENI HARCOT SZOLGÁLJÁK.


Hogyan működnek a kultúrák egészségét megőrző növények?

Egyes fajok, például az olajretek és a fehér mustár kifejezetten a fonálférgekkel szembeni ellenállóképességük miatt vannak kiválasztva, valamint azért, mert képesek aktívan csökkenteni ezeknek a kártevőknek a populációit azzal, hogy korlátozzák a szaporodásukat.


AKTÍV CSÖKKENTÉS

A fonálférget elpusztító növény vízhatlanná teszi a tojáshoz közeli sejteket. A nőstény és leszármazottai a növénybe zárva maradnak. Táplálék hiányában a csapdába esett fonálférgek elpusztulnak.

Példa: Az olajretek ANACONDA fajtája az alábbi fonálférgek elleni harcot teszi lehetővé a számuk aktív csökkentésével:

  • MeloIdogyne chitwoodi
  • Meloïdogyne fallax

 

TERMÉSZETES CSÖKKENTÉS

A fonálférgeknek helyet nem adó növények jelenléte korlátozza a nőstények hozzáférését a szaporodáshoz kedvező helyszínhez.
Mivel nem találnak megfelelő helyszínt, a fonálférgek nem tudnak szaporodni, így a populáció természetes módon lecsökken.

Példa: A fehér mustár ARCHITECT és ULTIMO fajtája az alábbi fonálférgek elleni harcot teszi lehetővé azok természetes csökkentésével:

  • G Rostochiensis /G pallida – A cukorrépát támadó fonálférgek