Mit mutatnak a kalászos állományok?
05/2024

Mit mutatnak a kalászos állományok?

Mózes Petra termékmenedzserünk szakértői írása. 

A búzatermesztés jelentős szerepet játszik az ország élelmiszer-ellátásában és gazdaságában. Az elvetett búzák állapota, növekedési üteme és a termés minősége az időjárási viszonyoktól, a talaj minőségétől és a mezőgazdasági technológiáktól függ.  A RAGT Vetőmag Kft. az ország egész területére nagy terméspotenciállal, kiváló adaptív készséggel rendelkező fajtákat kínál a magyar gazdáknak.

 

A kezdetben száraz, csapadékhiányos, majd nagy mennyiségű esőre váltó időjárás jelentősen megnehezítette az őszi betakarítású, illetve vetésű növényekkel kapcsolatos munkálatokat. Az elhúzódó vetések és hektikus meteorológia miatt heterogén képet mutatott a kalászos kultúra. A vetésidő korai szakaszában kialakult szárazság kedvezett a rágcsálók, elsősorban a pockok kártételének. Az országot járva több helyen láthattunk komoly tőszámhiányt vagy akár nagy foltokban hiányzó táblarészeket.

A járhatatlan területeken elmaradt búzavetések és a téli belvizes területeken megsemmisült állományok miatt megnőtt a tavaszi kalászosok létjogosultsága. A tavalyi évhez képest 15 %-kal nőtt a tavaszi árpa területe (21.289 ha) és hasonlóan változott a tavaszi durumbúzáé is.

                                                          Gyermely, Mózes Petra - RAGT és Farkasdi Gábor - Somodori Kft. 

A februárban elvetett állományok ígéretes képet mutatnak, ám a később földbe került kultúrák esetében a tavaszi vízhiány mély nyomokat hagyott. A szárazság és helyenként fagy okozta stressz miatt sok táblánál elmaradt a megfelelő bokrosodás, (szinte látni a sorközöket), korán szárbaindultak a növények, ami komoly terméskiesést eredményezhet. Az időjárás eddig említett negatív hatásai mellett pozitívum, hogy gombabetegségekkel, fuzáriummal az ország számottevő területén nem nagyon találkozunk.

Ellenben megjelentek a vetésfehérítő bogarak. Hangsúyos szerepe van az ellenük való védekezésnek, mert fordított esetben inváziójuk súlyos kártétellel jár. A levelek megrágása klorofil veszteséget és terméskiesést okoz.

Az idei kalászos kultúráknál komoly problémákat okozott a nagymértékű “visszavetett mag“ használat, a felújítási arány csökkenése. Látva a határban a különböző kultúrmagokkal fertőzött táblákat, fontosnak gondolom kiemelni a fémzárolt vetőmag szerepét. Minősített magot vetve a termesztett növényállomány kiegyenlítettebb, egyöntetűbb képet mutat. Elkerülhető a szennyezettség, a káros gyom-infekció. Garantált a fajta- és fajtisztaság. Mindezek mellett a magas színvonalú áru előállításának alapfeltétele a beazonosítható, minősített, azaz fémzárolt, csávázott vetőmag  felhasználás.

Összegezve a termelést eddig befolyásoló időjárási, technológiai, humán és egyéb tényezőket, úgy gondolom, hogy a 2024-es évben országos szinten nem prognosztizálhatunk rekord kalászos betakarítási eredményeket. Ettől függetlenül hiszem, hogy a siker legfőbb alapja továbbra is gazdaság adottságait, az integrált növényvédelmi szemlélet elveit figyelmbevéve történő megfelelő fajtaválasztás. Ehhez a legjobb genetikájú anyagok országon belül is elérhetőek.

Az RAGT hazai kalászos fajtaszortimentje a piaci igényeknek köszönhetően jelentősen kibővült. 2024 őszén már 11 őszi búza fajta és 3 durum fog partnereink rendelkezésére állni, és ajánl az ország egész területére nagy terméspotenciállal, kiváló adaptív készséggel rendelkező fajtákat.

A RAGT kínálatában elérhető búzafajtákat az alábbi linken találják: Katalógus | Magyarország (ragt-vetomag.hu)

Eredményes gazdálkodást kívánva:

 

 

 

 

 

 

 

 

Mózes Petra Erika

RAGT termékmenedzser